O alimentaţie raţională presupune şi un mod corect de pregătire a alimentelor, astfel încât acestea să nu fie sărăcite de substanţele nutritive şi nici să devină iritante sau nocive pentru sănătate.
Mai mult, ceea ce gătim trebuie să fie uşor de digerat, să aibă un aspect şi un gust plăcut. Nutriţioniştii spun că atunci când pregătim masa trebuie să avem în vedere prevenirea unor boli (precum gastrita, litiaza biliară, colecistita), care apar, în mare parte, ca urmare a "tehnicilor" culinare folosite. Cele mai cunoscute metode de gătit sunt prin fierbere, înăbuşire în vapori de apă, prin coacere, frigere şi prin prăjirea în grăsime. Potrivit profesorului
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, pregătirea mâncării prin fierbere în aburi reprezintă cea mai sănătoasă metodă de gătit, deoarece conservă calităţile alimentelor, adică principiile nutritive (vitamine, săruri minerale, antioxidanţi), şi nu necesită folosirea grăsimii. Dacă nu vă permiteţi să cumpăraţi un vas multietajat, creat special pentru a găti în aburi, puteţi folosi o oală normală, o sită de metal şi un capac sau o folie de pergament. Alimentele se pun în sita aşezată peste vasul umplut cu apă clocotită şi se acoperă cu foaia de pergament. Se pot prepara astfel: peşte, legume, carne de pui sau mânzat, orez sau ouă.
Înăbuşirea sau coacerea alimentelor este la fel de sănătoasă ca şi fierberea la aburi, spune profesorul Mencinicopschi. "Eu recomand pregătirea tip «papiotă»: alimentul este învelit în pergament special pentru gătit, nu în folie de aluminiu, deoarece aceasta este dăunătoare sănătăţii. În acest mod se păstrează savoarea alimentului, inclusiv proteinele şi vitaminele. Legumele pot fi înăbuşite în foi de varză, în frunze de viţă-de-vie sau de praz. Carnea preparată astfel este mai uşor de digerat", precizează spec