Fata primului european a fost reconstituita de savantii englezi pe baza unor fragmente de oase de craniu gasite intr-o pestera din Romania.
Fata primului european care a locuit acum 35.000 de ani in Muntii Carpati de pe teritoriul actual al Romaniei a fost reconstituita in premiera pe baza unor oase gasite in judetul Caras-Serverin, intr-o pestera, informeaza "The Independent". Nu se stie daca fata apartine unui barbat sau unei femei, doar ca trasaturile faciale indica afinitati foarte apropiate cu cele ale primilor oameni care s-au stabilit in Europa migrand din Africa. Richard Neave, savantul care a reconstituit trasaturile fetei intr-un mulaj, si-a bazat supozitiile pe o masuratoare atenta a fragmentelor de oase si pe vasta experienta vizand felul cum textura pielii e tesuta pe oasele fetei si ale craniului.
Reconstructia a fost facuta pentru o serie de emisiuni stiintifice BBC care documenteaza originea omului si evolutia de la "leaganul omenirii" din Africa, urmand mai apoi rutele migratorii care au facut posibil ca specia umana sa populeze si sa se raspandeasca pe cele mai mari parti ale globului pamantesc. Este insa imposibil sa se determine culoarea pielii, desi specialistii speculeaza ca, in virtutea originii africane, a fost probabil mai inchisa decat cea a europenilor de azi. Cu toate acestea, craniul nu arata nici european, nici asiatic, nici african, ci ca o mixtura care aduna elemente din toate acestea.
Craniul a fost descoperit in Pestera cu Oase, in 2002
Craniul "primului european modern", dupa cum a fost botezat ulterior, a fost descoperit in 2002 in Pestera cu Oase, pestera unde hiberneaza ursii, localizata in Carpatii de sud-vest, judetul Caras-Severin. Savantii au datat oasele folosind carbon radioactiv, dandu-le o vechime de 34.000-36.000 de ani, cand Europa era populata atat de oamenii de Neanderthal, care