In replica la acest anunt, presedintele Basescu a recunoscut, ieri, ca bugetul de stat are dificultati in momentul de fata sa asigure cheltuielile la care s-a angajat si ca Ministerul de Finante se imprumuta frecvent pentru a le acoperi.
Basescu a spus ca stirea precedata de anuntul facut de comisarul european Almunia arata „realitatea cruda si dureroasa" a bugetului din acest an si poate avea relevanta si pentru profesori, magistrati si functionari publici.
„Vreau sa anunt public ca bugetul de stat al Romaniei are dificultati in momentul de fata sa asigure cheltuielile la care s-a angajat. Ministerul Finantelor face imprumuturi frecvent pentru a acoperi cheltuielile curente", a spus Basescu, citat de Mediafax.
Seful statului a apreciat ca in aceste conditii „a presa asupra bugetului de stat este un lucru care nu duce nicaieri".
Declansarea procedurii de deficit excesiv poate avea rolul de semnal, si nu de a pedepsi tarile care au depasit limita de 3% din PIB, potrivit analistilor. Insa poate presupune si o monitorizare mai stricta a cheltuielilor publice facute de autoritati sau chiar sanctiuni financiare, in cazurile de incalcare foarte grava a anumitor prevederi. Procedurile de deficit excesiv vizeaza, prin recomandari precise, aducerea deficitului sub pragul de 3%.
Comisia Europeana precizeaza ca deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB, a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, in special in ceea ce priveste salariile bugetare si transferurile sociale.
Chiar ministrul finantelor Gheorghe Pogea afirma inca din luna februarie ca depasirea plafonului de 3% din PIB, peste deficitul bugetar admis, conform Pactului de Crestere si Stabilitate, pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv.
Din punctul de vedere al actualului ministru de finante, deficitul excesiv inregistrat