Părăsită şi năpădită astăzi de buruieni, Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneţi, se doreşte a deveni un important obiectiv turistic în reţeaua de ecomuzeee din Mehedinţi. Este necesar însă de o implicare majoră a autorităţilor judeţului.
n momentul de faţă, Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneţi, parte a Muzeului Regiunii Porţile de Fier, se află într-o stare avansată de degradare, sau mai bine spus, stă să cadă. Acest important obiectiv istoric al judeţului nu mai este interesant astăzi nici măcar pentru hoţi, din el furându-se în anii trecuţi, mai tot ce se putea lua. Curtea muzeului afost năpădită de bălării, din fântână s-au furat chiar şi cărămizile, iar mai nou, la sfârşit de săptămână tot mai mulţi “muşterii” îşi fac simţită prezenţa la grătar, chiar la uşa Culei, mărturie stând vetrele de tăciuni şi mizeria lăsată în urmă de “iubitorii” de istorie.
Un nou viitor
Cnform noului director al Muzeului Regiuni Porţile de Fier, Sorina Matacă, începând cu acest an, se doreşte valorificarea peisajului etno-cultural prin crearea reţelei de ecomuzee în judeţul Mehedinţi. “Având ca scop, dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale prin introducerea patrimoniului imobil mehedinţean în circuitul turistic cultural european, avem în vedere reabilitarea integrală a Culei lui Tudor Vladimiresc. Acest lucru este imperios necesar. Restaurarea, consolidarea, protecţia si conservarea acestui monument istoric, lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului interior si exterior, a iluminatului de siguranţă precum şi a celui decorativ, dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefractie), asigurarea utilităţilor aferente acestui obiectiv de patrimoniu (energie electrică, alimentare cu apă, canalizare), dotări expoziţionale, amenajări peisagistice pentru evidenţierea acestui obiectiv tur