Arhitectul-şef al Capitalei a avizat un plan urbanistic care prevede un imobil de 38 de metri înălţime în spatele Palatului Ştirbei din Calea Victoriei 107. Se copiază, practic, scandalosul proiect Cathedral Plaza. În plus, pentru realizarea acestui proiect s-au demolat două monumente istorice, care întregeau un ansamblu arhitectural în jurul Palatului Ştirbei. Un nou caz în care un şmecher, cu complicitatea instituţiilor statului, îşi bate joc de noi toţi.
Ce s-a demolat*
Palatul Ştirbei a fost reşedinţa domnitorului Barbu Ştirbei (18491853, 18541856). Este monument istoric clasa A. Palatul avea două clădiri administrative anexe: imobilul din str. Banului nr. 3 şi cel din strada Budişteanu nr. 17, ambele monumente istorice. De asemenea, un corp de grajduri, despre care Comisia Monumentelor aprecia în 1965 că este unic în Bucureşti şi trebuie păstrat ca parte a ansamblului. Între palatul propriu-zis şi anexa din Banului 3 exista o reţea de pivniţe. În fine, aceste clădiri mărgineau grădina palatului, care găzduia balurile protipendadei. Cu excepţia Palatului Ştirbei, toate au fost demolate în noiembrie 2008.
Cum s-a demolat
Investitorul a cerut de nenumarăte ori Comisiei Monumentelor declasarea imobilului din str. Banului nr. 3, fără succes. Fără avizul Comisiei, imobilul a fost declasat prin ordin al ministrului, iar Adrian Iorgulescu este responsabilul. A ştiut ce a semnat: a susţinut public demolarea. A fost prima etapă.
În continuare, investitorul, deşi obţinuse avizul de demolare doar pentru parcela Banului 3, a demolat din greşeală şi grajdurile situate pe parcela din Calea Victoriei 109, şi anexa monument din Budişteanu 17, chiar şi pivniţele care ţin de Palatul Ştirbei din Calea Victoriei 107! Acestea sunt fapte de natură penală.
Ce prevede planul urbanistic
Construirea unui imobil de 38 de metri înălţime (palatul a