Analistii Bancii Comerciale Romane au ajuns la concluzia ca o relaxare a politicii monetare, implicit al creditarii, nu ar fi oportuna pentru Romania.
Spre deosebire de alte tari - unde scaderea dobanzii de politica monetara aproape de pragul 0 a fost facuta in acelasi timp cu oferirea unor ajutoare financiare, ce au condus la o crestere atat a productiei locale, cat si a consumului - la noi nu ar face decat sa stimuleze importurile, pe baza cresterii cererii.
"Anticipam reducerea treptata a dobanzii de politica monetara in a doua parte a anului, cu aproximativ 25 de puncte de baza la fiecare sedinta, pentru mentinerea unui echilibru intre furnizarea de lichiditate necesara limitarii contractiei economice si evitarea unei potentiale deprecieri puternice a leului", se arata intr-o analiza a BCR, transmisa Ziare.com
Economia Romaniei se va contracta cu 2,1 procente, in acest an, urmand sa ajunga la o crestere de 2%, in 2010, si 3,7% pana in 2011. In acelasi timp, deficitul bugetar ar urma sa scada de la 4,6 la suta, in acest an, la 3,5 procente, peste doi ani.
Potrivit expertilor BCR, estimarea oficiala de contractie cu 4 la suta a economiei a fost un "worst case scenario" (cel mai rau caz). "A fost folosita in mod benefic, in scopul evitarii anumitor derapaje pe partea de cheltuieli publice, care ar putea avea loc intr-un an electoral", se arata in analiza.
"Restrangerea considerabila a cererii externe, dar si lipsa sprijinului consistent oferit cresterii economice de anumiti factori interni specifici vor conduce la o crestere economica negativa situata in jurul valorii de -2,1% in 2009. Cu toate acestea, amploarea declinului economic ar putea fi mai mica in Romania in comparatie cu unele state din zona euro", au spus analistii BCR.
Din cauza somajul, care ar putea ajunge la o rata de 7,2 procente