Decalajul dintre cheltuielile şi veniturile bugetare poate provoca întârzierea aderării României la euro.Odată cu lansarea unor prognoze pesimiste privind România, comisarul european Joaquin Almunia a anunţat, ieri, că va fi declanşată procedura de deficit excesiv. Citiţi şi:
Băsescu: Îmi asum eroarea promulgării legii salarizării profesorilor
Comisia Europeană va lua măsuri disciplinare împotriva României
Legea salarizării unice: medic = profesor
Guvernul s-a angajat în faţa FMI să aprobe anul acesta Legea salarizării unice
Boc: Legea salarizării unice ar putea bloca majorarea salariilor bugetarilor cu venituri mari
Deficitul bugetar apare în momentul în care cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, iar acest decalaj devine periculos pentru economie când depăşeşte o anumită pondere în Produsul Intern Brut (PIB). Uniunea Europeană a stabilit ca limita maximă admisă pentru deficitul bugetar al statelor membre să fie de 3% din PIB.
Ţările care depăşesc această limită sunt luate în vizorul Comisiei Europene în cadrul aşa-numitei proceduri de deficit excesiv. În cazul României, cu un deficit de 5,4% din PIB în 2008, era de aşteptat declanşarea acestei proceduri, iar anunţul oficial în acest sens a fost făcut ieri chiar de comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.
Monitorizare mai strictă a cheltuielilor
Procedura de deficit excesiv presupune o serie de măsuri autoritare împotriva statelor vizate, a căror „duritate” evoluează de la nivelul unor recomandări referitoare la cheltuielile bugetare până la impunerea de sancţiuni financiare.
În ultimul stadiu, respectiv sancţionarea financiară, ajung ţările care ignoră în repetate rânduri recomandările UE. România intră în primul nivel al procedurilor, ceea ce înseamnă că va fi monitorizat