Aprilie a fost a sasea luna la rand in care rezerva valutara a bancii centrale a inregistrat o scadere, ultima crestere datand din octombrie anul trecut. In acest interval rezerva a scazut cu 2,4 mld. euro, in conditiile in care BNR a vandut euro pe piata valutara pentru a bloca cresterea euro peste nivelul de 4,3 lei. De altfel, volatilitatea cursului pe plan local a fost in ultimele luni mult mai redusa comparativ cu evolutiile de pe pietele din Polonia sau Ungaria, unde monedele au inregistrat deprecieri abrupte.
Scaderea din aprilie a avut loc pe fondul unor intrari de valuta la rezerva BNR de 3,54 mld. euro. Sursele enumerate de BNR sunt modificarea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, alimentarea contului Ministerului Finantelor, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor si operatiuni pe piata interbancara. Iesirile au urcat in aprilie la 3,78 mld. euro, reprezentand modificari ale rezervelor minime ale bancilor, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice externe si operatiuni pe piata valutara. Pentru luna mai platile in contul datoriei publice externe se ridica la 146 mil. euro.
Luna aceasta va deveni efectiva decizia BNR privind modificarea bazei de calcul a rezervelor minime in valuta, care ar putea sa duca la iesiri de cateva sute de milioane de euro, potrivit informatiilor vehiculate pe piata. Pe de alta parte, BNR urmeaza sa primeasca la rezerva o prima transa de 5 mld. euro din imprumutul contractat de la FMI. Rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 103,7 tone, valorand 2,22 mld. euro.
Aprilie a fost a sasea luna la rand in care rezerva valutara a bancii centrale a inregistrat o scadere, ultima crestere datand din octombrie anul trecut. In acest interval rezerva a scazut cu 2,4 mld. euro, in conditiile in care BNR a vandut euro pe piata valutar