Dacă aveţi peste 20 de ani e bine să vă opriţi până în 7 mai pe strada Tribunei, la Galeria de Artă Contemporană, unde a fost deschisă de 1 mai o expoziţie specială, cu rămăşiţe ale deceniilor de comunism, "1 Mai: expoziţie cu dedicaţie, după o idee de Luca S.A." Ideea instalaţiei "1 Mai: expoziţie cu dedicaţie, după o idee de Luca S.A." merită atenţie şi nu strică deloc o aducere aminte pentru cei care au fost suficient de mari ca să le rămână amintiri întipărite amintiri comuniste. Cei care s-au născut în ultimul an al grozăviei care s-a numit comunism au şi ei de ce să viziteze inedita expoziţie, pentru că urmărind-o pot face măcar exerciţii de imaginaţie cum ar fi fost viaţa lor fără Coca Cola, Mc Donalds, televiziune prin cablu şi foarte multe altele.
O misiune dificilă
Muzeografilor de la Brukenthal nu le-a fost deloc uşor să materializeze ideea directorului Sabin Luca, pentru că în depozitele muzeului nu sunt foarte multe lucrări din perioada comunistă, iar cele care există, nu transpiră obedienţă şi cultul personalităţii. Tocmai de aceea, expoziţia nu deranjează şi nu dezgustă, dar pe lângă zâmbetul cu care pleci de la ea, te însoţeşte şi un fior.
La 20 de ani de la ultimul 1 Mai cu defilare pioniereasco-utecisto-muncitorească, expoziţia de la Galeria de Artă Contemporană arată banalul, stupidul şi limitatul cotidian al anilor de dictatură.
Devenirea omului nou
Arta realismului socialist este ilustrată prin lucrări exemplificatoare din două decenii diferite, respectiv anii 50 şi anii 80. Din lucrările pictorilor insufleţiti de communism se poate distinge evoluţia “omului nou”, de la agricultorul socialist la muncitorul din fabricile României multilateral dezvoltate, care locuia în cartierele construite pe locul caselor demolate de sistematizare, dar mai avea încă voie să se uite la Dallas, ca să vadă unde d