O compatrioată ţine periodic lecţii de toleranţă la universtăţile din Roma. Asistent social expert, ea cunoaşte toate dramele prin care trec românii în Italia. După trei cursuri de asistenţă socială, Dumitrica Tănase (32 de ani) a devenit asistent social expert. De 4 ani la Roma, Dumitrica le ţine lecţii italienilor despre toleranţă şi viaţa românilor. Membru fondator al unei asociaţii italiene non profit, intitulată BeFree, Dumitrica s-a familiarizat cu toate problemele conaţionalilor noştri, din perioada când România nu făcea parte din Uniunea Europeană.
Lunar, Dumitrica, în numele asociaţiei, ţine cursuri în cadrul universităţilor romane despre problemele românilor. Seminariile au ca obiectiv prezentarea dintr-o altă perspectivă a comunităţii româneşti din Italia. Proiectul, finanţat de Regiunea Lazio, a demarat cu şase luni în urmă.
„Am început cu câţiva studenţi în sală, dar la ultimul seminar sala a devenit neîncăpătoare”, ne-a povestit Dumitrica. Românca le povesteşte studenţilor italieni etapele procesului de integrare şi prin câte trebuie să treacă un străin pentru ca localnicii să-l accepte.
La cel mai recent seminar, intitulat „Io, straniera” (Eu, străina), Dumitrica a subliniat greutăţile birocratice pentru obţinerea unei rezidenţe şi problema copiilor români dar şi străini, în general, născuţi în Italia, dar care nu primesc automat cetăţenia. Aceşti copii, crescuţi în societatea italiană, nu s-ar regăsi în ţara părinţilor, pe care n-o cunosc.
Fostă vânzătoare
Dumitrica Tănase s-a născut în satul Ciobanu, judeţul Constanţa, „într-o familie care nu avea posibilităţi să o trimită la facultate”. A plecat în Italia cu speranţa că sistemul de învăţământ îi va permite să continuie studiile şi să lucreze în acelaşi timp.
Cu un an în urmă, când lucra ca mediator cultural, a înt