Posturile de radio si TV vor difuza, la solicitarea Ministerului Sanatatii si CNA, doua spoturi cu recomandari privind gripa porcina. Cu aceasta campanie se doreste informarea populatiei cu privire la masurile profilactice ce trebuie luate in eventualitatea unei pandemii de gripa si nu inducerea unei stari de panica, a declarat, marti, ministrul sanatatii, Ion Bazac, prezent la sedinta publica a CNA. In plus, a spus ministrul, doar 4 persoane avizate de Ministerul Sanatatii vor putea emite pareri pe tema gripei porcine, "avand in vedere antecedentele cu gripa aviara".
CNA si Ministerul Sanatatii au chemat, marti, reprezentantii posturilor de radio si TV pentru discutii privind demararea in audiovizual a unei campanii de informare publica menita sa reduca riscurile de aparitie si de raspandire a imbolnavirilor cu noul virus gripal A/H1N1.
Ministrii sanatatii din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene reuniti de urgenta, la finele saptamanii trecute, la Luxemburg, au decis demararea unei campanii de acest gen in fiecare stat membru, a explicat Ion Bazac.
Daca primul spot atentioneaza publicul sa se prezinte la o sectie de boli infectioase in cazul in care "incepe sa acuze febra, tuse seaca si secretii nazale apoase" in primele de 7 zile "de la revenirea in tara dintr-o zona afectata de circulatia noului virus gripal", al doilea spot le aminteste romanilor, printre altele, ca trebuie sa se spele cat mai des pe maini cu apa si sapun.
"Statistic vorbind suntem pe ultimul loc in UE la consumul de sapun", a tinut sa precizeze ministrul sanatatii.
Ele vor inlocui arhicunoscutul spot "Pentru sanatatea dumneavoastra evitati excesul de sare, zahar si grasimi", pe toata durata campaniei.
Prezent la dezbateri, Alexandru Rafila, directorul general in Ministerul Sanatatii, a aratat ca lunile critice pentru