Cine şi-ar fi imaginat că, în anul 2009, marile puteri internaţionale vor începe un nou război cu piraţii?
Câteva zeci de naţiuni, printre care forţe militare mondiale precum Statele Unite ale Americii sau Rusia, au trimis nave de război în Golful Aden, din apropierea coastei somaleze, pentru a pune capăt unei infracţiuni care redevine, după câteva secole bune, o problemă actuală.
O forţă multinaţională, comandată de marina britanică, a fost trimisă în zonă în luna decembrie, având ca scop principal protejarea navelor comerciale vulnerabile care tranzitează coridorul maritim.
Cu toate aceste măsuri de protecţie, navele au continuat să cadă în mâinile piraţilor. Ieri, 11 marinari români au fost capturaţi de piraţii somalezi, chiar dacă nava pe care se aflau se afla în convoi, pe culoarul de securitate.
Cum capturează piraţii navele?
Trebuie ştiut din start că piraţii se pricep foarte bine la ceea ce fac. Ei dispun de telefoane prin satelit şi aparate GPS, plănuindu-şi în detaliu operaţiunile pe baza informaţiilor obţinute în porturile din Golful Aden. Mai mult, piraţii sunt foarte bine înarmaţi, iar atacurile lor sunt foarte rapide, în special datorită bărcilor de viteză pe care le folosesc.
Pentru a deturna efectiv o navă, piraţii folosesc cârlige de fier, frânghii şi scări. În unele cazuri, piraţii deschid focul asupra navei pentru a forţa echipajul să oprească, lucru care le uşurează mult abordajul.
Apoi, nava este condusă în apele din apropierea oraşului somalez de coastă Eyl. Odată ajunşi acolo, piraţii mută ostatici pe ţărm, unde aceştia sunt, de obicei, trataţi bine până în momentul în care sunt eliberaţi, în schimbul unei recompense.
De ce nu pot fi opriţi?
Nave de război din cel puţin 24 de ţări participă, în prezent, la operaţiunile de patrular