O scamatorie legislativă urmează să înlocuiască funcţionarii publici din poziţii-cheie cu manageri fără pregătire specifică, subordonaţi politic şi scutiţi de răspundere publică. Zilele astea, 894 de directori executivi şi 1.198 de directori executivi adjuncţi aflaţi la conducerea serviciilor deconcentrate din 11 ministere şi-au făcut bagajele, pentru că au primit ordinul de eliberare din funcţie, chiar din joia în care s-a emis OUG nr. 37/2009. În stand-by sunt mulţi
O scamatorie legislativă urmează să înlocuiască funcţionarii publici din poziţii-cheie cu manageri fără pregătire specifică, subordonaţi politic şi scutiţi de răspundere publică.
Zilele astea, 894 de directori executivi şi 1.198 de directori executivi adjuncţi aflaţi la conducerea serviciilor deconcentrate din 11 ministere şi-au făcut bagajele, pentru că au primit ordinul de eliberare din funcţie, chiar din joia în care s-a emis OUG nr. 37/2009.
În stand-by sunt mulţi alţii: inspectorii şcolari şefi şi adjuncţi, directorii Casei Corpului Didactic şi directorii unităţilor de învăţământ, de la grădiniţe până la licee. Cam 24.000 de persoane, estimează Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). Aceştia sunt în aşteptarea unui act normativ special, prin care vor fi obligaţi să predea ştafeta înlocuitorilor desemnaţi pe criterii politice.
Toţi reprezentanţii federaţiilor sindicale şi profesionale cu care am discutat spun că prin OUG nr. 37 s-a legiferat schimbarea politică la nivelul conducerii structurilor organizatorice ale ministerelor sau ale altor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate. În sfârşit, Guvernul joacă cu cărţile pe masă, dar la cacialma. Îndărătul intereselor politice, bine cunoscute şi până acum, se află o miză economică, mai mare ca niciodată.
„Pe mine mă surprinde că patronatele nu iau o poziţie. Prin î