Hotelurile din Bucuresti au avut in primele trei luni ale acestui an cea mai mare reducere a nivelului de ocupare din regiune, de 26,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis Hotels.
Spre comparatie, la hotelurile din Budapesta reducerea a fost de 24,1%, in Bratislava nivelul de ocupare a scazut cu 25,8%, in timp ce in Praga cu 22,9%, iar in Viena cu doar 12,6%.
Spre exemplu, rata medie de ocupare a Ramada Bucharest Parc a fost la sfarsitul primului trimestru de 49%, fata de 57% aceeasi perioada a anului trecut. Si complexul de hoteluri Caro din Bucuresti, controlat de familia Lazar, care detine 215 camere, a avut un grad de ocupare sub 40% in T1.
„Performantele hoteliere in capitalele din Europa Centrala si de Est (CEE) au suferit presiuni majore inca din vara anului 2008. Primele trei luni ale anului acesta dezvaluie un declin continuu al ratei medii de ocupare", se arata in studiu. Reducerea nivelului de ocupare in hoteluri este direct legata de scaderea numarului de calatori ce sosesc pe aeroporturi.
Astfel, pe cel mai mare aeroport din tara, Henri Coanda din Bucuresti, numarul de pasageri a scazut cu 17% in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada de anul trecut, pana la aproape 882.000 de pasageri, traficul de pe acest aeroport fiind de business.
Si pe aeroportul din Viena, oras in care nivelul de ocupare a hotelurilor a scazut cu 12,6% in T1, traficul aerian al aeroportului s-a redus cu 14,8%. Reducerea traficului s-a inregistrat si pe aeroportul din Bratislava, cu 30%, dar si pe cele din Spania si Italia. Nivelul de ocupare redus a dus si la scaderea venitului pe camera disponibila (RevPAR).
„Totusi pe masura ce ne apropiem de sezonul de vara si numarul turistilor creste, ne asteptam ca performantele lanturilor hoteliere sa se imbunatateasca", spun reprezent