6 aditivi alimentari ce pot afecta sănătatea sunt conţinuţi de salam
Cantitatea mare de apă din salamul cu şuncă ţărănesc Primo este mascată de aditivi alimentari, proteină de soia şi amidon. Consumatorul plăteşte salam şi cumpără carne puţină şi multă apă.
Salamul cu şuncă ţărănesc Primo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide de origine animală, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Acesta se foloseşte de Regulamentul European 1924/2006.
Produsul analizat conţine o cantitate însemnată de apă, al doilea ingredient din punct de vedere cantitativ. Pentru ca salamul să aibă consistenţa dorită s-a folosit agentul de îngroşare E407, dar şi proteină vegetală din soia şi amidon. De asemenea, în compoziţia produsului s-a folosit şi o cantitate mare de conservat nitrit de sodiu. Acest aditiv alimentar are un mare potenţial cancerigen, fiind interzis în alimentaţia copiilor.
Pe lângă conservant, au mai fost utilizate şi alte E-uri, cu efect negativ asupra sănătăţii consumatorilor. Polifosfaţii împiedică fixarea calciului în oase, ducând la apariţia osteoporozei şi a depunerilor anormale de calciu (osteofite). Monoglutamatul de sodiu E621 poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Nu este admis în produsele pentru copii. Colorantul carmin poate provoca alergii, rinite, astm, erupţii cutanate.
Specialistul nostru recomandă ca acest aditivi să fie evitat de persoanele cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare şi de suferinzii de Alzheimer şi Parkinson.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă specialistul nostru ne spune că produsul nu este r