Aproximativ 70% dintre complexurile imobiliare planificate în zona Mării Negre au amorţit. În staţiuni, lucrările vor rămâne în acelaşi stadiu până în toamnă. Sursa: Andreea Tănase
Aproape 70% dintre complexurile imobiliare planificate în zona Mării Negre au amorţit, în ultimele luni, în diferite stadii ale construcţiei. Litoralul e bântuit de numeroase structuri de clădiri mai mari sau mai mici, îmbrăcate în schele, pe care atârnă panouri cu anunţuri de vânzare. În staţiuni, continuarea lucrărilor va fi interzisă, după 15 mai, când începe oficial sezonul estival. Dezvoltatorii nu se agită să profite de intervalul rămas şi caută mijloace ca să nu iasă în pierdere.
Cel mai mult noroc îl au cei care n-au apucat să construiască nimic în realitate, ci doar pe hârtie, şi îşi permit acum să aştepte vremuri mai bune. O situaţie relativ comodă au şi cei care au apucat deja să finalizeze o primă fază, pentru care vânduseră locuinţele şi pot aştepta acum liniştiţi momentul să continue lucrările.
Înţepenit în faza de proiect
Casele şi apartamentele de vacanţă şi-au pierdut farmecul pe timp de criză. Luaţi pe nepregătite, mulţi dezvoltatori, obişnuiţi să-i aibă pe clienţi la uşă, gata să cumpere nişte locuinţe desenate, s-au trezit deodată că singurul lucru pe care se pot baza sunt banii din propriul buzunar. „Din cauza vânzărilor sub aşteptări în faza de proiect, unii dezvoltatori au pierdut finanţarea din partea băncilor.
În plus, studiile de fezabilitate ale proiectelor imobiliare întocmite în urmă cu doi-trei ani nu mai sunt valabile. O nouă evaluare a raportului costuri/venituri ar evidenţia faptul că aceste dezvoltări sunt acum nerentabile”, explică Mircea Fătu, consultant imobiliar Euroest Constanţa. Intraţi în panică, unii au abandonat pur şi simplu şantierele şi au decis să aştepte vremuri mai bune.