Studiul „Ce îşi doresc tinerii profesionişti“ arată că jumătate dintre absolvenţii cu studii superioare lucrează în alte domenii decât cele în care s-au specializat. Dacă acum doi ani 51,6% din angajaţi considerau că există concordanţă între facultatea absolvită şi locul de muncă, în acest an, doar 48,8% îşi menţin aceeaşi părere, potrivit studiului realizat de Catalyst Solutions în colaborare cu Daedalus. O analiză detaliată, pe grupe de vârstă, arat
Studiul „Ce îşi doresc tinerii profesionişti“ arată că jumătate dintre absolvenţii cu studii superioare lucrează în alte domenii decât cele în care s-au specializat.
Dacă acum doi ani 51,6% din angajaţi considerau că există concordanţă între facultatea absolvită şi locul de muncă, în acest an, doar 48,8% îşi menţin aceeaşi părere, potrivit studiului realizat de Catalyst Solutions în colaborare cu Daedalus. O analiză detaliată, pe grupe de vârstă, arată că tinerii absolvenţi (18-28 ani) îşi găsesc şi mai greu un loc de muncă adecvat profilului facultăţii urmate. Doar 44,4% din aceşti tineri lucrează într-un domeniu compatibil cu specializarea făcută în cadrul facultăţii.
Ce înseamnă acest lucru? Desigur, o irosire de resurse financiare, atât din partea statului, care subvenţionează educaţia, cât şi a persoanelor care îşi plătesc studiile, într-un fel sau altul. Dar mai înseamnă şi un efort substanţial din partea companiilor angajatoare pentru pregătirea acestor tineri potrivit cerinţelor postului. Ceea ce duce la o dublare a costurilor, care se regăseşte în final în lipsa de competitivitate a economiei.
Tinerii sunt însă în continuare mulţumiţi de sistemul de învăţământ superior sub aspectul pregătirii teoretice şi practice. Foarte mulţi (58%) spun că au avut chiar posibilitatea să lucreze în timpul studiilor, ceea ce le-a oferit şansa de a se acomoda mai uşor la cerinţele pieţei muncii. 40% di