Dacă până în martie bursa americană a suferit o depreciere semnificativă, în ultimele săptămâni a cunoscut o redresare puternică, de mai multe zeci de procente în câteva săptămâni. Indexul S&P500 a înregistrat o creştere de aproximativ 30% în numai 30 de zile, cea mai importantă revenire de la Marea Depresiune. Mulţi investitori, care în ultimele luni s-au retras, au fost luaţi prin surprindere de acest moment de apreciere, iar îngrijorarea lor că ar putea rata urm�
Dacă până în martie bursa americană a suferit o depreciere semnificativă, în ultimele săptămâni a cunoscut o redresare puternică, de mai multe zeci de procente în câteva săptămâni.
Indexul S&P500 a înregistrat o creştere de aproximativ 30% în numai 30 de zile, cea mai importantă revenire de la Marea Depresiune. Mulţi investitori, care în ultimele luni s-au retras, au fost luaţi prin surprindere de acest moment de apreciere, iar îngrijorarea lor că ar putea rata următorul boom la bursă este sporită. Pe de altă parte, aşa cum avertizează mulţi jucători pe piaţă şi observatori ai pieţei financiare, acest fenomen ar putea fi numai o revigorare tipică unei pieţe aflate în scădere. Cum evaluează această situaţie echipa de alocare a activelor a Raiffeisen Capital Management, responsabilă cu ponderarea globală a acţiunilor, obigaţiunilor, valorilor materiilor prime etc.?
Este foarte dificil de evaluat criza economico-financiară actuală şi situaţia la burse, deoarece nu există practic niciun exemplu istoric echivalent ca amploare şi intensitate la care să se facă referire. Cel mai bun moment de referinţă ar fi Marea Depresiune a anilor ’30, însă acum, atât contextul economic global, situaţia pieţelor finaciare, cât şi opţiunile pe care le au băncile centrale sunt total diferite.
Trebuie precizat că recenta revenire a cursurilor nu înseamnă o redresare economică, ci mai degrabă reflectă a