Banii de la FMI vor ajuta BNR sa relaxeze politica monetara si sa contracareze eventualele presiuni de depreciere a cursului, tendintele de crestere a dobanzilor se vor calma si se poate inregistra chiar o apreciere a leului pe termen scurt, potrivit analistilor.
„Probabil ca BNR va trebui sa inceapa sa relaxeze politica monetara cat de curand, in primul rand prin reducerea RMO. Adoptarea euro in 2015 implica ajustarea nivelului RMO cu cele ale BCE (de 2% - n.r.) cel tarziu la data intrarii in ERM II, adica pana la sfarsitul lui 2012. Din acest punct de vedere, banii FMI vor ajuta BNR, care nu-si va vedea astfel diminuate brusc rezervele valutare", spune Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica.
Implicit, si presiunea pe leu se va atenua pe termen scurt, iar in functie de evolutia economica si stabilitatea politica si sociala, am putea asista chiar la o apreciere usoara a monedei nationale, sustine Lungu.
La randul sau, Lucian Albu, analist economic, considera ca presiunile pe curs se vor relaxa sau, cel putin pe termen mediu, piata valutara. „Pe dobanda ar trebui sa existe o influenta de reducere sau cel putin de calmare a tendintelor de crestere", spune Albu.
Efecte pe curs s-au vazut deja
Pe de alta parte, Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, apreciaza ca efectele pozitive ale intrarii banilor de la FMI au fost deja luate in considerare de catre investitori. „Exista clar efecte pe curs si acestea sunt atat directe, cat si indirecte. Apar efecte directe pentru ca prin intrarea de capital se produce aprecierea leului. Indirect, exista consecinte care apar pe fondul imbunatatirii perceptiei de tara. Cred ca efectele pozitive au fost deja luate in considerare, fiind percepute de catre investitori. Evolutia aceasta s-a suprapus cu un val de optimism regional." Ea