Peste o treime din absolvenţii de facultate vor urma, anul acesta, şi cursuri postuniversitare. Consecinţa? Potrivit specialiştilor, diploma de masterat „made in Romania“ nu mai are nicio greutate în momentul angajării. Cei care simt că studiile universitare nu le-au fost suficiente au, ulterior, şansa să se specializeze în orice, de la nanoştiinţe la cum să te porţi în societate. Numărul excesiv de programe postuniversitare a făcut ca acestea să-şi piardă însă
Peste o treime din absolvenţii de facultate vor urma, anul acesta, şi cursuri postuniversitare. Consecinţa? Potrivit specialiştilor, diploma de masterat „made in Romania“ nu mai are nicio greutate în momentul angajării.
Cei care simt că studiile universitare nu le-au fost suficiente au, ulterior, şansa să se specializeze în orice, de la nanoştiinţe la cum să te porţi în societate. Numărul excesiv de programe postuniversitare a făcut ca acestea să-şi piardă însă importanţa pe piaţa muncii.
„În ultimii aproape doi ani, de când am absolvit, am fost la cinci interviuri. Nu m-a întrebat nimeni niciodată ce am învăţat în timpul cursurilor postuniversitare şi, cu siguranţă, nu m-au privit cu mai multă admiraţie pentru că aveam diploma asta“, spune Andrei Conţac, care în 2007 a absolvit un program de marketing. „Mi se pare normal, pentru că, deşi am plătit, la vremea aceea, aproape 2.000 de euro pentru acest curs, nu pot spune că am căpătat prea multe cunoştinţe noi faţă de facultate. Apoi, îi număr pe degetele de la o mână pe foştii mei colegi care nu au urmat şi un master. Deci, ce beneficii poate să-ţi aducă diploma asta, când o are deja toată lumea?“, rezumă Andrei.
Un tip de masterat pentru fiecare 18 cursanţi
Potrivit datelor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), instituţia abilitată să îşi dea acceptul asupra cursurilor de masterat autohtone,