Romania libera continua dezvaluirile referitoare la caile prin care se poate ajunge preot, rapid, ocolind canoanele Bisericii Ortodoxe Romane. Una dintre metode este intrarea la manastire si parcurgerea, in mare viteza, a tuturor rangurilor monahale. Dupa ce aspirantul la preotie petrece o scurta perioada printre calugari, staretul ii intocmeste acestuia un raport favorabil si-i propune episcopului din zona sa-l unga preot. Unul dintre jurnalistii sub acoperire ai Romaniei libere a urmat acest drum si a intrat chiar in manastirea Cozia, unde a petrecut sapte zile. Desi stiau ca astfel vor incalca regulamentele bisericesti, staretul Vartolomeu Andronie si consilierul Episcopiei de la Valcea, Constantin Matei, s-au aratat dispusi sa-l ajute pe ziarist sa-si atinga scopul. Pe perioada sederii la manastire, reporterul a aflat ca in multe situatii viata monahala nu este chiar atat de cucernica precum se crede.
In numarul de ieri, in prima parte a investigatiei noastre, am prezentat cazul Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, care a intermediat inscrierea reporterului la Facultatea de Teologie din Constanta la sase luni dupa inceperea anului universitar. Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta s-a autosesizat si a inceput urmarirea penala impotriva lui IPS Teodosie si a unuia dintre subordonatii sai.
Intrarea intr-o manastire ortodoxa reprezinta, in ochii credinciosilor, unul dintre cele mai puternice angajamente luate in fata lui Dumnezeu. Calugarii trebuie sa-si lase in urma viata de pana atunci si sa se dedice in intregime credintei. Multi dintre monahi ajung, dupa anii petrecuti in chilii, sa fie unsi preoti, ca o recompensa meritata pentru viata curata dusa pana in acel moment.
Din pacate, in unele cazuri, intrarea la manastire a devenit si o metoda prin care se pot ocoli regulementele referitoare la dobandirea harului preotiei. Acea