Combinatul Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) estimeaza ca va mai opera inca trei luni din acest moment la 40% din capacitate, respectiv pana la 1 august 2009, data la care spera ca se vor concretiza planurile guvernului de preluare a sectiei de petrochimie din cadrul Arpechim, a carei productie a fost sistata inca din luna noiembrie a anului trecut de Petrom.
Oltchim estimeaza ca functionarea la capacitate redusa va genera in sapte luni pierderi din exploatare de 74,5 mil. lei, iar pe partea financiara va avea un rezultat negativ de 82,8 mil. lei, in special ca urmare a platii dobanzilor la credite, urmand ca dupa preluarea activelor de petrochimie castigul din exploatare sa acopere integral pierderile financiare.
La finele anului trecut, austriecii aflati la conducerea Petrom au renuntat in a mai furniza Oltchim principala materie prima pe motiv ca pretul de livrare la acea data depasea costurile, iar instalatiile nu au mai fost repornite nici pana in prezent.
Din aceasta cauza, Oltchim a inregistrat pierderi uriase in ultima parte a anului trecut si primul trimestru din acest an.
Pierderea din exploatare a companiei din ultimele trei luni ale lui 2008 s-a cifrat la 106,8 mil. lei, iar Oltchim a mai raportat pe primul trimestru din acest an o pierdere neta de 28 mil. lei, de opt ori mai mare decat cea din perioada similara a lui 2008.
Pierderile estimate de Oltchim pentru acest an, de 151,8 mil. lei, ar putea creste daca preluarea sectiei de petrochimie a Arpechim nu se va concretiza pana in luna august, se arata in raportul companiei.
Planul Oltchim pe acest an mai prevede ca numarul mediu de angajati sa se reduca dupa preluarea sectiei de petrochimie cu circa 800 de persoane, de la circa 4.800 la aproximativ 3.940 de angajati.
"La reducerea numarului de angajati vom lua in calcul in special pierderile naturale determinate de pens