Poliţia Română a retras avizul de funcţionare pentru 77 de radare fixe, amplasate în 18 judeţe, printre care şi cele din Mehedinţi şi Vâlcea, deoarece în prezent nu există cadrul legal de funcţionare a acestora.
Suspendarea aparatelor radar fixe amplasate de autorităţile locale a fost cerută de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, începând cu 24 aprilie, iar motivul ar fi lipsa cadrului legal general de funcţionare, potrivit NewsIn, care citează surse din cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere (DRP). Şeful DRP, Lucian Diniţă, a confirmat suspendarea activităţii radarelor: „Am retras avizul de funcţionare până la reglementarea situaţiei“. Singura atribuţie a poliţiei privind aceste radare se referă la identificarea autoturismului şi la emiterea procesului-verbal de contravenţie. Într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) se precizează că, în urma unor sesizări venite din partea IGPR, instituţia efectuează controale în toată ţara privind amplasarea radarelor fixe şi respectarea contractelor de achiziţie publică. În urma verificărilor efectuate în judeţele Cluj, Mureş şi Braşov, echipele de control au aplicat amenzi de 140.000 de lei pentru două primării care nu au respectat procedurile privind contractele de achiziţie publică, iar consiliile locale urmează să revoce hotărârile de încheiere a contractelor.
„ANRMAP va solicita instanţelor de judecată anularea acelor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respectă procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică prevăzute de OUG nr. 34/2006“, a declarat preşedinta ANRMAP, Cristina Trăilă.
Amenzile aplicate până acum pe baza radarelor fixe rămân valabile, conform reprezentanţilor Poliţiei Rutiere.
Contract semnat, imediat anulat
Poliţia a retras avizul de funcţionare şi a radare