Obligatiunile municipale sunt instrumente cu venit fix avantajoase atat din perspectiva investitorilor, dar si a emitentilor. Administratiile publice care recurg la o astfel de finantare pentru obtinerea unor costuri inferioare creditelor bancare sunt vazute cu incredere de investitorii.
Investitorul care va achizitiona obligatiuni municipale va primi la scadenta suma cu care a imprumutat emitentul – valoarea nominala a obligatiunilor – plus o dobanda, ce vine trimestrial sau semestrial.
Formula de calcul a dobanzii obligatiunilor municipale oferita de majoritatea emisiunilor derulate pana in prezent include media aritmetica a dobanzilor interbancare pe termen de trei sau sase luni la care se adauga de obicei o prima de risc, intre 1-2 puncte procentuale.
Diferentele care apar intre aceste obligatiuni stau la nivelul primei de risc bonificata peste media dobanzilor pe piata intrebancara.
“Obligatiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au o dobanda care urmareste trendul din sistemul bancar, astfel incat aceste instrumente nu comporta risc de dobanda, iar investitorul nu este pus in situatia de a anticipa evolutii viitoare, iar in conditii normale de piata financiara, cuponul obligatiunii municipale ar trebui sa asigure un plus peste dobanda medie bancara care se obtine la un depozit”, ne-a declarat Cristian Tudorescu, director general al Explore Asset Manager.
Spre deosebire de titlurile de stat care sunt garantate de Ministerul Finantelor si de Guvern, obligatiunile municipale sunt garantate de patrimoniul primariilor si al consiliilor judetene. Din acest punct de vedere, obligatiunile municipale au o doza de risc, insa de la crearea pietei romanesti de profil in 2001 nu a avut loc niciun caz de incapacitate de plata.
Pe Bursa de Valori Bucuresti sunt listate 24 de emisiuni de obligatiuni municipale, insa tranzactionate sunt