Riscăm să nu primim un sfert din împrumutul extern contractat dacă nu vom face reforme în justiţie şi în lupta anticorupţie. Sursa: Octavian Cocoloș
1 /.
Un sfert din împrumutul extern convenit în urma acordului încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană (CE) este în pericol să se blocheze pe ultima sută de metri. Potrivit unor surse oficiale europene, contractarea celor cinci miliarde de euro de la CE este condiţionată de reforma României în Justiţie şi de lupta împotriva corupţiei. Clauza ar putea fi bătută în cuie chiar astăzi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului ECOFIN, unde miniştrii de finanţe din statele membre trebuie să-şi dea acordul final pe împrumutul pentru ţara noastră.
Conform aceloraşi surse, documentul oficial în privinţa creditului extern ar urma să facă referire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care rezumă angajamentele României referitoare la progresele în aria reformei judiciare şi luptei împotriva corupţiei.
Potrivit unui oficial european, „România trebuie să redea dinamism reformei în justiţie şi luptei împotriva corupţiei pentru a recupera regresele din ultimele luni, prin adoptarea codurilor necesare modernizării justiţiei şi grăbirii procedurilor referitoare la cazurile de înaltă corupţie”.
Condiţia, pregătită din timp
Într-un comunicat publicat recent pe site-ul UE se afirmă că tranşele din împrumut vor fi eliberate în funcţie de realizarea unor politici economice. Totuşi, nu toate condiţiile avute în vedere sunt strict economice. „Comisia va continua să monitorizeze, în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, progresele în domeniul reformei judiciare şi al combaterii corupţiei”, se arată în comunicat.
Nu măsurăm reformele cu rigla
Europarlamentarul Daniel Dăianu ne-a spus că speră „ca România să fie