„Chiar si cu sprijinul FMI, 2009 si 2010 vor fi ani dificili. Cresterea economica va fi negativa in acest an si zero anul urmator, ca urmare a perpetuarii efectelor scaderii activitatii economice mondiale", a spus Franks, intr-un comunicat al FMI.
Acordul cu FMI presupune mai multe conditionalitati privind reformele structurale si tinte obligatorii de indeplinit de autoritatile romane privind indicatorii macroeconomici.
Politicile Guvernului ar trebui sa permita Romaniei sa evite cele mai negative efecte ale crizei si sa iasa din aceasta perioada cu o economie mai competitiva, potrivit lui Franks.
„Guvernul ia, de asemenea, masuri pentru a se asigura ca sistemul bancar ramane unul sanatos. Bancile au fost de acord sa aloce capital aditional ca un fond tampon pentru pierderi viitoare, iar bancile straine din Romania au fost de acord sa mentina banii in tara. Sistemul de garantare al depozitelor este intarit, iar legile bancare sunt imbunatatite pentru ca Guvernul sa poata sa raspunda imediat in cazul in care bancile ar avea probleme", a mai spus Franks.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, acordul stand-by cu Romania, pentru a sprijini programul economic construit de autoritati pentru atenuarea efectelor unei scaderi bruste a intrarilor de capital, concomitent cu adoptarea de masuri pentru reducerea dezechilibrelor externe si fiscale si intarirea sectorului financiar.
In opinia oficialului FMI, prin apelarea din timp la sprijinul FMI, statele pot evita cele mai grave consecinte ale scaderii activitatii economice. Cu toate acestea, economia Romaniei va intra in recesiune in 2009 chiar si dupa incheierea acordului, insa implementarea reformelor va ajuta tara sa iasa mai usor din criza, a mai spus oficialul FMI. „Criza mondiala a afectat Romania destul de mult in ultimele luni ale anului 2008 si influentele au cauzat probleme interne s