Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a indicat astăzi că transformarea Parteneriatului Estic într-o metodă de a împinge ţările incluse programului să aleagă între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, ar fi o greşeală.
La finalul unei întâlniri ţinute la Moscova alături de omologul său polonez Radoslaw Sikorski, responsabilul Externelor de la Kremlin a avertizat, în termeni diplomatici, spaţiul comunitar că Rusia a interpretat poziţiile recente ale Bruxelles-ului ca pe o eventuală tentativă de a transforma Parteneriatul Estic într-o metodă de convingere a statelor de la graniţa UE să aleagă între Rusia şi Occident.
“Ne-am exprimat îngrijorarea că unii ar putea pune înaintea ţărilor invitate în Parteneriatul Estic condiţia de a alege. Partea poloneză ne-a asigurat însă că planurile lor nu vizează acest lucru. Apreciem explicaţiile lor, mai ales că sunt iniţiatorii programului”, a declarat Lavrov, citat de Interfax, într-un discurs cu nuanţe subliminale evidente.
Şase pioni, la mijlocul intereselor globale
Responsabiliul rus a ţinut să sublinieze în tuşe groase poziţia Kremlinului: “Sperăm că Parteneriatul Estic nu se va dezvolta de-a lungul liniilor trasate de Comisia Europeană atunci când a iniţiat o conferinţă axată pe problemele sistemului ucrainian de conducte de gaz fără a invita Rusia, deşi vorbim de probleme care ne afectează direct”.
Declaraţiile lui Lavrov vin chiar în preziua Summitului pentru lansarea Parteneriatului, care presupune o apropiere politică şi diplomatică între Bruxelles şi şase foste republici sovietice, fără a include însă şi posibilitatea aderării acestora la UE.
Belarus, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan sunt ţările invitate să participe în cadrul Parteneriatului Estic