Medicii şi gastronomii sunt la unison într-o privinţă: nici o masă de prânz fără o supă sau o ciorbă! Supele şi ciorbele sunt preparate culinare care răspund cerinţei de a îmbina în mod armonios alimentele, după componenţa lor, datorită varietăţii elementelor din care se prepară şi valorii lor nutritive ridicate.
VARIETATE
Există supe de carne, din legume proaspete sau uscate, supe-creme din legume, dar şi supe de fructe. Importante sunt şi garniturile pentru supe. În această categorie amintim orezul, grişul, zdrenţele, crutoanele, beţişoarele de cartofi, beţişoarele cu chimen, beţişoarele cu caş, găluştele de griş, găluştele de aluat, găluştele de cartofi şi găluştele de caşcaval.
Nu trebuie uitaţi nici tăiţeii, obişnuiţi sau cu cartofi. Ca garnitură pentru supe există şi gogoşele din aluat, clătite pentru supă, saleuri, pateuri mici cu brânză şi cu carne etc. Iată reţeta gogoşelelor din aluat: avem nevoie de un ou, o jumătate de pahar de făină, o jumătate de pahar de lapte şi sare. Se frământă un aluat. Pe o tavă unsă cu ulei se pun cu linguriţa sau cu un cornet din pânză gogoşele foarte mici, care se coc la cuptor la foc potrivit.
Se servesc la masă o dată cu supa, aranjate pe o farfurie. Este important să ştim fiecărei supe ce garnitură i se potriveşte.
Ciorbele şi borşurile se obţin prin fierberea cărnii şi a legumelor în apă şi prin acrirea lor cu zeamă de varză, oţet, borş, dar şi corcoduşe, prune verzi sau aguridă. Borşul, prin prezenţa tărâţelor, figurează în fruntea alimentelor cu cele mai multe vitamine. El mai constituie şi un dezinfectant al stomacului prin acidul lactic care se găseşte în componenţa lui.
Ciorbele şi borşurile se pot drege cu ou şi cu smântână. Ele devin mai gustoase după circa o jumătate de oră de la ultimul clocot.
Supă de creveţi cu paste
Ingred