În Mexic, au fost redeschise şcolile, centrele comerciale şi instituţiile publice, dar numărul morţilor continuă să crească. Ultimul bilanţ indică 42 de morţi în statul-focar ar epidemiei de gripă porcină.
Alte două persoane au murit în statul american Texas, acestea fiind singurele decese din afara Mexicului. Săptămâna trecută, virusul a răpus un băiat mexican aflat în vizită în Statele Unite, iar la începutul acestei săptămâni a încetat din viaţă şi o americancă de 33 de ani.
Asia ia atitudine de la primul caz
Oficiali în materie de sănătate din mai multe state asiatice s-au strâns la Bangkok pentru a întocmi un plan de luptă împotriva virusului H1N1. Totuşi, singurul caz confirmat în Asia este cel al unui sud-corean.
Astăzi, China a scos din carantină un grup de persoane care a călătorit în acelaşi avion cu un mexican diagnosticat cu virusul gripei porcine.
La Geneva, se scurtează şedinţa
Conferinţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care va avea loc în următoarele zile la Geneva, va fi scurtată. Motivaţia este că ministerele de profil din întreaga lume sunt ocupate cu prevenirea răspândirii virusului.
Mexicanii infectaţi se plâng de discriminare
Bilanţul oficial al OMS arată că peste 1.100 de mexicani suferă de gripă porcină. Aceştia se plâng că sunt discriminaţi şi, deseori, jigniţi.
Capitala Mexico City şi-a redeschis până şi arenele sportive, teatrele, cinematografele şi restaurantele. Totuşi, unele măsuri sanitare suplimentare au fost impuse.
Pesimism în SUA
Primul non-mexican care a murit de gripă porcină este o americancă de 33 de ani. Cazul a dus la o propunere îndrăzneaţă: închiderea şcolilor în majoritatea statelor americane.
Măsura nu a intrat în vigoare, dar specialiştii în domeniul sănătăţi