Nuclearelectrica, unul dintre dintre cei mai importanti producatori de energie la nivel local, a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere a profitului de 33% fata de perioada similara din 2008 si afaceri cu 4,5% mai mari, in contextul in care consumul de energie a scazut la nivelul pietei cu 10,7%.
Pentru urmatoarele luni, conducerea Nuclearelectrica analizeaza mai multe posibilitati pentru a-si mentine rezultatele pe un trend pozitiv: renegocierea contractelor, intrarea pe piata consumatorilor eligibili, adica alimentarea directa a marilor companii industriale si exportul de energie.
Nuclearelectrica nu este singurul producator de stat care ar putea aplica o astfel de strategie intrand pe piata consumatorilor eligibili, primul pas fiind deja facut de catre Complexul Energetic Craiova, care de anul trecut vinde energie catre Petrom. Nuclearelectrica are unul dintre cele mai competitive preturi de producere a energiei electrice, intrarea unui astfel de jucator pe piata consumatorilor eligibili putand ridica provocari semnificative traderilor de energie, mai ales in actualul context de scadere a consumului.
Avem nevoie de un consumator constant
"Ne gandim sa ne folosim si partea de furnizare pentru consumatorii eligibili. Nu a fost cazul pana acum, pentru ca oricum 70% din energia produsa de noi merge pe piata reglementata (consumatori casnici si mici consumatori industriali unde se aplica preturile stabilite de ANRE), dar acum aceasta este o solutie pe care o analizam", spune Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica.
Deocamdata, vanzarile de energie ale Nuclearelectrica sunt indreptate catre marile companii de distributie si furnizare a energiei electrice cum ar fi Electrica, CEZ Romania sau Enel, care la randul lor vand mai departe energia catre clientii captivi sau eligibili.
"Noua ne este n