A fost duminică. După presă, zi de vârf în campania legumicultorilor. Noutăţi literare, istorice şi culturale pentru pasionaţi. În ţările "frăţeşti" s-au ţinut adunări festive şi de lucru în spiritul căii neabătute către comunism.
AMENINŢĂRI CU VARZĂ ŞI ROŞII
Legumicultorii au fost în plină campanie de primăvară. Bănăţenii şi-au pregătit deja grădinile pentru producţii mai mari de legume. "O să producem atâta varză şi atâtea tomate încât cei ce se ocupă de valorificarea legumelor şi fructelor vor năduşi cu preluarea lor", a "ameninţat" Gheorghe Dumitraşcu, directorul Asociaţiei Economice de Stat şi Cooperatiste Lovrin.
"CAP LIMPEDE" DE EPOCĂ
Iubitorilor de literatură li se recomandă călduros "Cap limpede" de Radu Cosaşu, apărută la Editura Cartea Românească. Este a şasea carte dintr-o vastă construcţie epică a apreciatului prozator. Considerată de criticul Mircea Iorgulescu drept "o unitate, un întins roman, de fapt, romanul unei epoci, romanul unui personaj, romanul unei formaţii şi totodată şi al unei deformaţii, un roman în fragmente, dar cu obsesia totului, având mai degrabă o structură muzicală, alternând registre, tonuri, teme şi motive într-o organizare polifonică suplă, puternică şi subtilă".
INVENŢII ŞI CERCETĂTORI
Câţi cercetători să fi fost pe-atunci în România? Şi cine mai ştie câte instituţii de cercetare?!
La rubrica "Noutăţi tehnico-ştiinţifice" din Scînteia sunt pomenite câteva dintre ele cu "realizările de ultimă oră". Spre exemplu, Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Inginerie Tehnologică pentru Compresoare şi Material Rulant reuşise să redimensioneze reperele unor compresoare, astfel încât să necesite consum redus de metal. Institutul Naţional de Motoare Termice a finalizat aparatul de măsurare a parametrilor cu motoare termice cu piston. O nouă instalaţie de vopsire cu cabine mobi