Acuzaţiile că s-ar afla la originea epidemiei de gripă porcină au readus compania americană „Smithfield Foods” în atenţia presei. Cotidianul american „The New York Times” publică o amplă anchetă asupra practicilor obscure ale companiei, luând urma afacerilor Smithfield până în România şi Polonia. Citiţi şi:
Ilie Sârbu despre articolul din NYT: Porcii din România nu au zburat în Mexic
VIDEO OMS vrea explicaţii pentru restricţiile impuse de unele ţări în privinţa gripei porcine
Măsuri extreme de control a propagării gripei porcine
„Smithfield Foods” a reintrat în vizorul presei internaţionale după ce filiala sa din Mexic este suspectată că s-ar afla la originea epidemiei de gripă H1N1.
Luate în serios de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aceste suspiciuni fac, în prezent, obiectul unor cercetări medicale amănunţite, desfăşurate pe teritoriul ţării vecine Statelor Unite. Faptul că Smithfield a fost acuzată şi în trecut de practici poluante şi de legături nu tocmai potrivite cu politicienii din ţările în care s-a extins, dă consistenţă bănuielilor.
Fermele de porci ale companiei „Smithfield Foods” din Polonia şi România, cele mai mari state membre ale UE din Europa de Est, se înscriu în seria transformărilor suferite de agricultura post-comunistă, scriu reporterii „New York Times” (NYT).
Dar oferă şi o privire asupra modului în care compania americană cu sediul central în Virginia s-a extins în lume. Preşedintele Smithfield, Joseph Luter III, citat de NYT, descrie strategia de extindere a companiei drept „foarte, foarte rapidă şi la scară globală”.
„The New York Times” explică „secretul” succesului acestei strategii : „În mai puţin de cinci ani, Smithfield şi-a apropiat politicieni din Polonia şi România, a luat subsidii agricole grase de la Uniunea Europeană şi a