Majoritatea economistilor din Romania nu au anticipat intoarcerea dramatica a PIB de la +9% la -6,4%.
Economia a trecut brusc de la o crestere de peste 9% in trimestrul trei din 2008 la o scadere aproape la fel de mare, de 6,4%, in primul trimestru din 2009, adica in doar sase luni, dar foarte putini sunt economistii care au anticipat ca lucrurile vor merge atat de rau.
Saptamanalul Business Magazin scrie in numarul care apare maine ca, desi toti au avut la dispozitie aceleasi date, peste tot in lume putini economisti au reusit sa prevada cea mai grava criza din istorie, iar Romania nu a facut exceptie. Dupa mai multi ani de crestere economica, doar cativa s-au incumetat la inceputul lui 2008 sa spuna ca si la noi se va schimba macazul, iar cresterea va deveni scadere. De ce le-a scapat economistilor criza printre degete?
"Exista un fenomen foarte interesant, care e putin studiat, si anume acela al comportamentului de grup. Daca un analist previzioneaza la fel ca alti trei sute o crestere si toti se insala, nu il blameaza nimeni. Daca este singur si greseste, toata lumea il arata cu degetul", spune analistul economic Aurelian Dochia, 59 de ani, membru in consiliul de administratie al BRD-SocGen si fost consultant pentru Banca Mondiala, BERD si OECD.
O alta cauza a esecului majoritatii economistilor in a prevedea criza sta in faptul ca cei mai multi dintre ei lucreaza pentru banci si trebuie sa respecte politica de comunicare a angajatorului. "Economistii sunt asociati diverselor grupuri financiare, lucreaza pentru ele, si nu poti sa spui ca banca ta face prapad cu instrumente financiare dubioase", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, afirma ca cercetarile economistilor se bazeaza pe statistici, iar in Romania, supranumita "tigrul Europei", ultimii ani aratau b