Premierul României va participa astăzi la summit-ul de lansare a Parteneriatului Estic, un proiect suedezo-polonez pentru sprijinirea statelor estice care nu fac parte din Uniunea Europeană.
"Propunem relaţii independente cu Uniunea Europenă, în funcţie de aspiraţiile fiecărui stat", a spus Boc la aeroportul Henri Coandă, înaintea plecării spre capitala cehă Praga, gazda evenimentului.
Summit-ul îşi propune stabilirea de legături mai strânse între UE şi şase state ex-sovietice (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina).
Ruşii au grimase
Rusia s-a opus acestei iniţiative încă de la prezentarea ei, în 2007. Moscova a acuzat Uniunea că îşi lărgeşte nejustificat sfera de influenţă.
În cazul unui acord cu reprezentaţii acestor state, vor fi facilitate călătoriile în spaţiul european, iar UE îşi va asuma rol de "consultant" pentru rezolvarea problemelor pe care aceste ţări le au, de la corupţie la migraţia ilegală.
UE vede parteneriatul ca o încercare de stabilizare a acestor state, deoarece Georgia şi Republica Moldova au avut parte de evenimente grave în ultimul an, iar Ucraina e de mult timp în colimatorul Rusiei. Totuşi, Parteneriatul Estic nu oferă perspective de aderare, ci maximum un climat propice începerii procedurilor de aderare.
Fără multe vedete
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown şi cel spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, nu vor fi prezenţi la summit-ul de astăzi. Absenţi vor fi şi liderii din Moldova şi Belarus, Vladimir Voronin şi Aleksandr Lukaşenko.
Totuşi, şi-au anunţat prezenţa la Praga figuri europene importante ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sau Silvio Berlusconi, premierul italian.