Proprietarii fermelor de melci şi-au expus produsele la Expo Transilvania. Fermele de melci din România produc şi procesează preparatele ecologic, iar acestea sunt exportate în ţări occidentale. Salonul de produse ecologice şi tradiţionale, deschis până duminică la târgul Agraria de la Expo Transilvania, prezintă zeci de producători români. Printre ei se află şi reprezentanţii Cooperativei de producţie a melcilor, unica din România şi singura cu procesare ecologică din lume.
Vizitatorii sunt bombardaţi cu produse tradiţionale pe bază de carne, lapte şi fructe. Unul dintre expozanţi vine cu preparate din melci. Ildiko Gyonos, asistent manager în cadrul Cooperativei Agricole Escar Prod susţine că reţetele cu melci ardeleneşti au existat şi în urmă cu două secole.
Fermele ardeleneşti în top
Iniţial, soţii Ildiko şi Marcel Măcriş, se ocupau de construcţii şi design interior. Moda crescătoriilor de melci i-a prins şi pe ei, în urmă cu cinci ani. Au încercat pe cont propriu, investind în amenajarea unei ferme, pe un hectar şi jumătate, în comuna braşoveană Teliu, suma de peste 50 de mii de euro.
Fiind o fermă exotică într-un judeţ preponderent axat pe producţia de cartofi, Oficiul Judeţean de Consultanţă a organizat, în septembrie 2005, la ei acasă, un curs pentru înfiinţarea de ferme de melci. „După o lună şi jumătate, lua fiinţă Cooperativa agricolă având drept scop producţia, procesarea şi comercializarea produselor pe bază de melci”, ne-a spus Ildiko Gyonos.În prezent au 236 de membri din 31 de judeţe. Cei mai mulţi sunt în judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Alba, Sibiu, şi Cluj.
Lucrurile nu au foarte simple. „Am studiat comportamentul melcilor într-un terarium la domiciliul nostru, timp de trei ani”. Au utilizat reţete internaţionale, dar şi româneşti, pentru a prepara în propria bucătărie mânca