Carnea de la porcii infectati cu noul virus H1N1 nu trebuie folosita pentru consumul uman, a avertizat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), adaugand ca pregateste recomandari pentru protectia persoanelor a caror munca presupune contactul cu porcii, relateaza Reuters, citata de Newsin.
Aceste comentarii ale OMS par mai precaute decat cele ale Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Oficiului International pentru Epozootii (OIE), care spun ca nu sunt necesare restrictii ale importurilor produselor de porc sau porcilor, pentru ca boala nu se ia prin consumul acestora si virusul nu a fost identificat in tesut animal mort.
OMS considera insa ca este posibil ca virusurile gripale sa supravietuiasca procesului de congelare si sa fie prezente in carne si in sange. "Carnea porcilor bolnavi si a porcilor gasiti morti nu trebuie sub nicio forma procesata sau folosita pentru consumul uman", a declarat Jorgen Schlundt, directorul Departamentului OMS pentru siguranta alimentara, epizootii si boli transmise prin hrana.
"Este posibil ca virusurile gripale sa supravietuiasca procesului de congelare si sa fie prezente in carnea decongelata, insa nu exista informatii despre supravietuirea virusului gripei A/H1N1 in carne", a raspuns Schlundt la solicitarea Reuters, care intreba despre gradul de siguranta al consumului carnii de porc in contextul gripei porcine.
Schlundt a avertizat ca este nevoie de vigilenta atunci cand oamenii intra in contact cu sange si carne de la porci infectati cu H1N1. "Probabilitatea ca virusurile gripale sa se afle in sangele unui animal infectat depinde de fiecare virus in parte. "Sangele (si alte lichide) de la porcii infectati cu H1N1 ar putea contine virusul, dar pana in prezent, acest lucru nu a fost stabilit", a spus Schlundt.
"Totusi, in general, recomandam ca persoanel