Dupa mai multe premii dintr-o serie deschisa de Premiul CICAE, obtinut la Berlin, lungmetrajul de debut al lui Radu Jude intra pe ecranele romanesti in 15 mai, dupa ce, cu doua zile mai devreme, va fi fost prezentat in cadrul Festivalului Filmului European. Filmul are si un site inedit pentru peisajul autohton, http://www.ceamaifericitafatadinlume.ro./, unde sunteti invitati sa va dati cu parerea despre cum arata, ce fel de baieti iubeste sau ce copilarie a avut cea mai fericita fata din lume, pana cand, maine, veti afla si cine este ea (daca n-ati facut-o deja la Festivalul B-EST.).
"Ma numesc Delia Cristina Fratila si sunt cea mai fericita fata din lume", repeta insa, pana la satietate, eroina filmului, interpretata remarcabil de debutanta Andreea Bosneag. Delia e o adolescenta plinuta care, imbracata ca o fetita asa cum e, ar parea mai mica decat alte fete de varsta ei. (N-ar fi greu sa ti-o imaginezi in chip de pioniera.).
Radu Jude, care a scris scenariul impreuna cu Augustina Stanciu, a plasat insa actiunea in zilele noastre, in plin avant al capitalismului est-european. Delia a castigat o masina de fabricatie locala la un concurs organizat de o firma de racoritoare.
Castigul a fost facil, semn ca fata are noroc: a trimis numai trei etichete. Dar problemele abia acum incep si nimeni nu se bucura de acest eveniment fericit.
Delia vine din provincie cu parintii (Violeta Haret Popa si Vasile Muraru) la Bucuresti, pentru a filma spotul publicitar. Filmul ii preia din timpul calatoriei cu Dacia harbuita a familiei, intr-o dimineata unei zile care se anunta incinsa si la propriu, si la figurat.
Delia si mama isi pun in toaleta unei benzinarii hainele de oras, in vreme ce tatal se da cu spray peste axilele gata transpirate, chiar in parcare. Printre cei trei circula un soi de tensiune difuza. Delia e artagoasa,