Fluctuatia de personal in randul firmelor cu activitate imobiliara a crescut in ultima jumatate de an, dar trendul ar putea fi de stabilizare, in conditiile in care multi angajati din real estate nu au alternative. In plus, o parte dintre executivii firmelor locale sunt si actionari in cadrul proiectelor de dezvoltare, motiv pentru care este putin probabil ca acestia sa isi paraseasca pozitiile.
Un numar mic de manageri locali au experienta unei crize imobiliare, astfel ca proprietarii unor firme ca Tiriac Imobiliare sau Mivan au decis atragerea unor expati in managementul afacerilor locale pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.
„O parte foarte mare din managerii firmelor de real estate din Romania sunt legati de aceste companii deoarece sunt actionari in proiecte a caror dezvoltare este in curs sau blocata in momentul de fata. Pe de alta parte, altii nu pot pleca deoarece nu au unde merge, in piata fiind disponibili acum extrem de multi ingineri si brokeri imobiliari. Primim foarte multe CV-uri de la ei in aceasta perioada, dar nu avem unde sa ii plasam", spune Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners.
In cadrul a numeroase firme imobiliare, atat de dezvoltare cat si de consultanta, au avut loc in ultimele luni disponibilizari care au afectat si angajatii din esalonul doi, in conditiile in care dezvoltatorii au blocat numeroase investitii, iar consultantii au ramas fara „obiectul muncii".
Reduceri de personal au avut loc in cadrul unor firme de dezvoltare precum Cooper Beech sau Romreal, in timp ce liderul pietei de consultanta - Colliers International - a inchis departamentul rezidential, iar din randurile CB Richard Ellis au plecat peste 40 de angajati de la acutizarea crizei.
„O buna parte dintre acestia ar trebui sa se intoarca la scoala, sa-si schimbe specializar