Opt partide, o alianţă şi trei independenţi se confruntă pentru cele 33 de locuri în Parlamentul European. Peste 100 de posturi de televiziune centrale şi locale şi 132 de posturi de radio din toată ţara vor transmite informaţii pe toata durata campaniei electorale. Campania electorală pentru alegerile europene începe pe 8 mai, la ora 00.00, şi se încheie pe 6 iunie, la ora 07.00.
Partidele care au depus liste complete de candidaţi pentru alegerile pentru Parlamentul European din 7 iunie sunt: PDL, PNL, UDMR, PRM, PNŢCD, Partidul Ecologist, Forţa Civică, Partidul Verde.
Singura alianţă înscrisă la Biroul Electoral este cea formată din PSD şi PC. Cei trei independenţi sunt Elena Băsescu, fiica preşedintelui, Pavel Abraham, fostul şef al Agenţiei Naţionale Antidrog şi cântăreaţa Mihaela Mihai.
PSD şi PDL au anunţat că doresc să obţină majoritatea mandatelor.
Agitaţie la întocmirea listelor de partid
Perioada anterioară campaniei electorale a fost agitată. Lavinia Şandru, lider PIN, nu a fost primită pe listele europene ale PSD. Alina Mungiu a protestat faţă de intenţia Elenei Băsescu de a candida pe listele PDL.
Mungiu a renunţat apoi să candideze pe listele democrat-liberalilor, iar Elena Băsescu a ales să candideze independent. Aflat în detenţie temporară, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a primit oferta PRM de a candida pe listele partidului pentru PE.
Campanie pe bani în mass-media private
Estimările sociologice au arătat că rata participării la vot ar putea fi scăzută în România, tendinţă în acord cu trendul european. Pentru a stimula participarea la vot a românilor, posturile de radio şi televiziune centrale şi locale, private şi publice vor transmite emisiuni şi clipuri electorale.
TVR1 va transmite zilnic dezbateri electorale, la f