Construirea unei fabrici de nutreţuri combinate cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană face parte din măsura de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (123). Pentru astfel de proiecte, cofinanţarea europeană urcă până la jumătate din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de două milioane de euro. Construirea unei fabrici de nutreţuri combinate cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană face parte din măsura de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (123). Banii de la Bruxelles pot acoperi jumătate din valoarea eligibilă a unui astfel de proiect, dar nu pot depăşi două milioane de euro.
Pentru finanţare europeană pot aplica întreprinderile mici şi mijlocii, societăţile cooperatiste de valorificare sau grupurile de producători. De asemenea, solicitanţii pot fi şi întreprinderi mari, dar care să nu aibă un număr mai mare de 750 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de euro.
„În prezent, există o tendinţă a operatorilor din agricultura românească de a investi în microfabrici de nutreţuri combinate pentru a spori independenţa operaţională”, spune Felix Lucuţar, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Agriculture Capital&Engineering.
Cât te costă?
Investiţia într-o unitate mică de producere a nutreţurilor nu se justifică din cauza tehnologiilor simple care sunt utilizate şi care nu asigură un produs final de calitate. Dacă luăm în calcul investiţia unui grup de producători într-o fabrică cu o capacitate minimă de cinci tone pe oră, aceasta va duce la o eficientizare a operaţiunilor.
Cu cât viteza de fabricare este mai mare, cu atât costurile operaţionale sunt mai mici. Valoarea investiţiei într-o fabrică de nutreţuri combinate variază în funcţie de capacitatea şi de gradul de automatizare ale ace