ALBUM. În anul în care se împlinesc patru decenii de la prima aselenizare, Editura RAO lansează volumul „Misiune către Lună”, un ghid ilustrat despre explorările astronauţilor.
La 40 de ani de la prima aselenizare, Editura RAO scoate pe piaţă o carte-eveniment: un album elegant ilustrat, cu imagini despre cucerirea Lunii de către om. „Misiune către Lună”, semnat de Alan Dyer, costă 89,99 lei şi are ca bonus un DVD cu „filmul” explorării satelitului natural al Pământului, în special din timpul misiunii Apollo 11. Ediţia românească a cărţii a fost tipărită în condiţii grafice excepţionale tocmai în China, fiind o traducere de Alina Stan după cea apărută anul trecut, în limba engleză, la Weldon Owen.
Cartea apare în colecţia „Enciclopedia RAO” în anul în care lumea ştiinţifică aniversează 40 de ani de la epocalul eveniment. Primii oameni care au pus piciorul pe Lună, pe 21 iulie 1969, au fost astronauţii (selenauţii) Neil Alden Armstrong (născut în 1930), Buzz Aldrin (născut tot în 1930) şi Michael Collins (născut tot în 1930, la Roma), în cadrul misiunii Apollo 11 (program NASA denumit aşa după zeul grec al luminii). Cel deal treilea astronaut a rămas la bordul modulului spaţial şi, din acest motiv, este mai puţin cunoscut. Collins a devenit chiar, în cultura populară, prototipul eroului care, deşi a făcut parte din aceeaşi „gaşcă” cu alţii, a fost aproape uitat.
Antrenamente pentru supravieţuire
Armstrong este cel care a spus celebrele cuvinte: „Este un pas mic pentru un om, dar un salt uriaş pentru omenire”. „La început a rămas pironit pe scară, deoarece nu ştia dacă suprafaţa Lunii va fi precum nisipul mişcător, dar a descoperit că se putea merge cu uşurinţă. Prima sarcină a lui Armstrong a fost să ia o mostră de sol şi pietre, pentru cazul în care ar fi fost nevoiţi să plece în grabă”, explică Alan Dyer.
@N_P