Recentul scandal generat de dezvăluirile reporterilor incognito de la România liberă aduce în atenţia opiniei publice practici ale înalţilor prelaţi. ÎPS Teodosie este unul dintre cei mai contestaţi dintre înalţii prelaţi ai BOR. Din cauza cutumelor Bisericii Ortodoxe, multe dintre abuzurile tomitanului au rămas în interiorul clerului dobrogean.
ÎPS Teodosie a preluat Arhiepiscopia Tomisului chiar la Sărbătoarea Floriilor din 2001. La acel moment el era Episcop Vicar Patriarhal la Patriarhie. ÎPS Lucian, fostul arhiepiscop al Tomisului, se retrăsese din activitate din cauza unor probleme de sănătate. Instalarea ÎPS Teodosie la Arhiepiscopia Tomisului s-a făcut cu mare fast.
Teodosie avea o relaţie foarte apropiată cu fostul premier Adrian Năstase şi, în perioada 2001-2004, o pleiadă de lideri PSD, de la Octav Cozmâncă la Miron Mitrea, se perindau pe la Arhiepiscopia Constanţa pentru o spovedanie. De-a lungul prezenţei sale în fruntea Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri.
Cel mai de amploare a fost cel legat de Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului de la Dorna Arini-Vatra Dornei, judeţul Suceava. În termeni bisericeşti, acest lăcaş de cult este numit metoc, pentru că nu se află în arondarea teritorială a Arhiepiscopiei Tomisului, însă aparţine de aceasta. Locul pentru amplasarea acestei mănăstiri a fost ales probabil pentru că se află în apropierea casei părinteşti a lui IPS Teodosie.
Preotul Marius Mustaţă, care în perioada 2002-2005 a fost protoiereu de Băneasa, a fost solicitat în august 2004 de ÎPS Teodosie ca să se implice în finalizarea lucrărilor la această mănăstire. Mustaţă a strâns aproximativ 100 de zidari şi muncitori necalificaţi din localităţile Dobrogene unde existau parohii pe care le avea în subordine şi i-a adus la muncă la Dorna Arini.
La 20