Compania americana de asigurari AIG, salvata cu bani de la statul american, a recunoscut ca in 2008, in plina criza financiara, a acordat bonusuri de performanta angajatilor, a caror valoare totala s-a ridicat la 454 mil. dolari (340 mil. euro), scrie agentia de presa Thomson Reuters.
AIG a fost puternic criticata pentru ca a platit 165 mil. dolari (123 mil. euro) sub forma de bonusuri de retentie angajatilor-cheie pentru a-i pastra in cadrul companiei in aceasta perioada de criza, dupa ce grupul primise un ajutor de la stat in valoare de 180 mld. dolari (135 mld. euro), pentru a impiedica intrarea in colaps a ceea ce fusese cea mai mare firma de asigurari din lume.
Compania l-a anuntat pe reprezentantul statului Elijah Cumming, un democrat din Maryland, ca bonusurile de performanta au fost platite de unitatile operationale din cele 120 de state in care compania isi desfasoara activitatea.
Sumele au variat de la o medie de 5.403 dolari (4.039 de euro) pentru angajatii grupului de property-casualty, la 51.026 de dolari (38.145 de euro) in medie, pentru aceia din grupul de management al activelor.
Aceste plati sunt aditionale bonusurilor in valoare de aproximativ 120 mil. dolari (aprox. 90 mil. euro) pe care AIG le-a oferit pentru ca angajatii companiilor subsidiare, atat cei din top management, cat si cei fara functii de conducere, sa ramana pe pozitii.
Planurile referitoare la plata acestor bonusuri de performanta, ce au fost acordate angajatilor diferitelor unitati ale AIG, au fost creionate inainte ca grupul sa se afle la un pas de faliment, situatie ce i-a fortat sa apeleze la ajutor guvernamental in septembrie anul trecut.
Aceste plati sunt diferite de cele in valoare de 1 mld. dolari pe care le-a acordat angajatilor pentru a-i determina sa ramana in cadrul companiei.
Compania americana de asigurari AIG, salvata cu ba