Principalul beneficiu al medicamentului lansat ieri este faptul că îi scapă pe bolnavi de aspectul inestetic al leziunilor cutanate. Sursa: Shutterstock
Un nou medicament pentru tratarea psoriazisului a fost lan sat ieri şi în România. Tratamentul numit Humira acţionează prin blocarea unei proteine care, atunci când e produsă în exces, joacă un rol imporant în dezvoltarea multor boli autoimune.
Indicat adulţilor care nu răspund la alte medicamente
Noul produs este indicat în tratamenul psoriazisului moderat până la sever, la pacienţii adulţi care nu au răspuns ori au contraindicaţie la alte tratamente. Într-un studiu clinic, peste 80% dintre pacienţii trataţi cu acest nou medicament au atins un procent de dispariţie a leziunilor cutanate de 75% sau mai mult, iar în altul - aproape trei sferturi dintre pacienţi au atins un pro cent de dis pariţie a leziunilor cutanate de 75%.
Noul medicament are însă şi reacţii adverse, cum ar fi inflamarea mucoasei nazale şi a faringelui, infecţii de tract respirator superior şi cefalee.
Humira poate fi luat gratuit prin sistemul de asigurări, iar în farmacii tratamentul lunar costă 1.000 de euro.
Între doi şi trei la sută dintre români au această boală
Psoriazisul este o boală autoimună cronică, necontagioasă, care provoacă autoagresiunea organismului. Cel mai evident simptom fizic al acestei afecţiuni sunt leziunile roşiatice, elevate, inflamate, cu scuame, ale pielii, numite plăci, care se pot rupe şi pot sângera.
Leziunile pot apărea oriunde pe piele, cel mai frecvent în zona scalpului, a genunchilor, a coatelor şi a porţiunii inferioare a spatelui. Mâinile, picioarele, precum şi unghiile degetelor de la mâini şi picioare pot fi şi ele afectate. „Deşi psoriazisul se manifestă la toate vârstele, apare mai ales la persoane cu v