Megabancile americane si europene care au beneficiat de fonduri de salvare considerabile nu numai ca nu sunt victime ale crizei financiare globale, ci chiar cu provocat-o, "facilitand deliberat imprumuturile cu grad de risc ridicat care ameninta in prezent sistemul financiar", indica o ancheta a organizatiei americane de jurnalism de investigatie Center for Public Integrity.
Principalele organisme financiare care au acordat credite subprime, blamate pentru provocarea crizei economice globale, au fost detinute sau finantate de banci care acum primesc miliarde de dolari din fondurile de salvare, se arata in studiul realizat de Center for Public Integrity. Prin urmare, aceste banci sunt departe de a fi victime ale crizei, asa cum se autodescriu, fiind responsabile pentru declansarea acesteia, cu atat mai mult cu cat semnale de avertizare au aparut inca de acum un deceniu.
Center for Public Integrity a ajuns la aceste concluzii pe baza analizei computerizate a datelor guvernamentale referitoare la aproape 7,2 milioane de credite subprime (cu risc ridicat si cu dobanzi mari) acordate intre 2005 si 2007, o perioada care include apogeul si colapsul afacerii subprimelor. Analiza a indicat ca 25 de organisme financiare sunt responsabile in aceasta perioada pentru acordarea de imprumuturi cu grad ridicat de risc in valoare de aproape un trilion de dolari, ceea ce reprezinta 72% din totalul creditelor de acest gen.
Banci de investitii americane si europene au investit sume enorme in creditele subprime, datorita cererii in continua crestere (pana la un moment dat) de imprumuturi cu grad de risc ridicat si cu dobanzi mari, garantate prin ipotecare. Bancile au obtinut profituri uriase iar directorii lor au incasat prime considerabile, pana cand piata imobiliara s-a prabusit.
Bancile de investiti Lehman Brothers, Merrill Lynch, J