Anul acesta vor fi irigate doar 300.000 ha dintre cele cinci mi-lioane cultivate. Lipsa furajelor va afecta şi efectivele de animale.
Efectele jafului care a urmat Revoluţiei din ‘89, când majoritatea sistemelor de irigaţii au fost distruse, se resimt şi acum: seceta din acest an, corelată cu lipsa de îngrăşăminte, va duce la pierderi cu până la 30% din producţia agricolă, şi aşa puternic slăbită de lipsa fondurilor băneşti şi a dezinteresului autorităţilor.
Potrivit preşedintelui Agrostar, Niculae Ştefan, aproape patru milioane de hectare din cele şapte milioane arabile ale României vor fi afectate în această vară de seceta ce va începe la sfârşitul lunii mai, în special zonele din sudul ţării, estul Moldovei şi Dobrogea. „Perioada de secetă va începe la sfârşitul lunii mai, se va manifesta până în august şi va afecta majoritatea culturilor din ţară, deoarece sunt chiar în faza de spicuire“, a declarat pentru NewsIn Niculae Ştefan.
Amintind că soiurile nu au mai fost îmbunătăţite de mult timp, astfel încât sămânţa să fie adaptată la secetă, Ştefan a adăugat că nu sunt soluţii reale pentru a împiedica efectele secetei, deoarece sistemul de irigaţii al României este aproape „inexistent“. Potrivit preşedintelui Agrostar, în 2009 pot fi irigate doar 300.000 de hectare, în condiţiile în care se cultivă pe cinci milioane de hectare.
Alt aspect negativ determinat de secetă este, în opinia oficialului Agrostar, lipsa furajelor, care ar putea duce la „lichidarea unor mari efective de animale“, aşa cum s-a întâmplat în 2007. Primele semne ale secetei se vor resimţi în buzunarul agricultorului, la recoltarea grâului şi orzului, când, potrivit lui Niculae Ştefan, se va simţi diminuarea producţiei. De asemenea, el a mai spus că, în condiţiile în care preţul cerealelor va fi mic, ţăranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.
@N