Premierul Emil Boc a plecat joi la Praga pentru a participa la lucrarile summit-ului de lansare a Parteneriatului Estic, considerat de Cehia una din prioritatile sale pe timpul mandatului la conducerea UE.
Initiativa polono-suedeza a fost anuntata in 2007 si are ca scop consolidarea relatiilor Uniunii cu sase foste republici sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina.
La plecarea de pe Aeroportul Henri Conada, premierul a facut o scurta declaratie de presa in care a prezentat pozitia delegatiei Romaniei, precizand ca tara noastra va sprijini pe deplin toate proiectele care vor fi adoptate.
El a precizat ca Parteneriatul Estic are la baza interese comune si valori fundamentale, printre care demostrarea statului de drept, economia de piata sau buna guvernare.
Totodata, Emil Boc a subliniat ca acesta va avea doua dimensiuni, una bilaterala care vizeaza relatia fiecarei tari cu Uniunea Europeana in functie de interesele proprii si se va referi la diverse aspecte precum zonele de schimb sau circulatia persoanelorl, si una multilaterala care va avea drept componente cooperarea si schimbul de experienta.
Premierul a mai precizat ca vor fi patru platforme de cooperare care vor reliefa angajamentul politic si practic al tarilor participante la parteneriat, in timp ce apropierea tarilor nemembre de UE va fi conditionata de indeplinirea conditiilor si standardelor europene.
Printre temele care vor mai fi abordate joi la summit-ul de la Praga se numara si cateva din domeniul energetic, in special legate de transportul gazelor naturale din Marea Caspica spre Europa.
Parteneriatul Estic a fost dur criticat de Rusia care a vazut in acest proiect o incercare a UE de extindere a zonei de influenta, in conditiile in care atat Republica Moldova cat si Georgia s-au co