Doriţi să vă fixaţi mai bine vitamina C în organism? Orientaţi-vă spre broccoli. Volumul potasiului este scăzut? Începeţi un "parteneriat" cu broccoli. Aţi introdus fibrele pe lista cumpărăturilor dvs.? Cumpăraţi broccoli. Doriţi îmbunătăţirea procentului de fier din organism? Orientaţi-vă din nou spre broccoli. Cu milenii în urmă, broccoli era nelipsit de pe mesele romanilor.ÎNCEPUTURILE UNEI LEGENDE
De obicei, asociem termenul de "etrusc" cu italienii. De fapt, acest popor se numea "rasenna" şi era originar din Asia Mică, de pe teritoriul actual al Turciei. În această zonă, la început s-a cultivat varza, apoi broccoli, plantele fiind semănate de-a lungul coastelor din Estul Mediteranei.
Prin secolul al VII-lea î.Ch. a început migraţia populaţiei rasenna spre vest, în Italia. Aceasta a făcut schimburi comerciale cu grecii, fenicienii, sicilienii şi sardinienii. Fără îndoială, cultivarea de broccoli s-a răspândit, ajungând şi în zona numită acum Toscana. Romanii i-au numit pe aceşti imigranţi "tusci" sau "etrusci", făcând referire la Toscana ca Etruria. Ei s-au îndrăgostit de broccoli aproape imediat.
Pliniu cel Bătrân, botanist şi scriitor roman, ne spune că romanii cultivau planta încă din primul secol al erei noastre. Legumele au fost preferate în Roma antică unde a fost descoperit şi cultivat soiul calabrese. Acest soi este cel mai consumat şi în zilele noastre mai ales în Statele Unite. Înaintea lui, romanii mâncau muguri violeţi de broccoli care deveneau verzi în timpul fierberii.
Caterina de Medicis, originară din Toscana a fost, se pare, cea care a introdus această legumă în Franţa, atunci când s-a măritat cu Henric al II-lea în 1533.
Denumirea de broccoli a venit cu timpul. Iniţial, romanii denumeau leguma "cele cinci degete verzi ale lui Jupiter". În Europa secolului al XVII-lea broccoli era confunda