» 30% din galatenii bolnavi vor fi opriti la portile spitalelor.
» Restrictia este determinata de reducerea substantiala a bugetului pentru spitale.
» Inspectorii CJAS vor verifica daca internarile sunt justificate.
Criza reduce cu 30% numarul bolnavilor ce vor fi ingrijiti in spitalele galatene, "restrictia" fiind determinata de reducerea bugetului alocat asistentei spitalicesti la nivelul anului 2007. Practic, pentru 2009, spitalele au primit un buget cu 18% mai mic decat cel primit in 2008, care in cifre absolute este la nivelul bugetului alocat in anul 2007. "In aceste conditii de criza, ceea ce am discutat cu toate conducerile spitalelor a fost eficienta cheltuirii banului public. La un buget mai mic alocat, trebuie sa avem in vedere ca va trebui sa internam doar ceea ce trebuie, strict cazuri care se rezolva numai in spital", a precizat directoarea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Galati, Olimpia Buzia.
Austeritatea impusa asistentei medicale din spitale va genera o campanie de controale ale inspectorilor de la CJAS, care va trebui sa verifice daca sunt respectate noile "reguli", daca internarea unuia sau altuia dintre pacienti este justificata. La randul lor, medicii vor trebui sa chibzuiasca mult si bine inainte de a decide internarea unui pacient, pentru ca daca simpla suspiciune in gravitatea diagnosticului unui bolnav ar putea fi "atacabila" sau "interpretabila" de echipele de control, medicii risca sa fie sanctionati.
Ambulatoriile, pe cale de disparitie
In aceste conditii, devin foarte importante pentru asigurarea asistentei medicale ambulatoriile, dar si aici apare o mare problema pentru galatenii cu sanatatea subreda. Cele doua ambulatorii de la Galati au fost aproape distruse. Ambulatoriul municipal, fosta Policlinica Municipala, de pe strada Eroilor, a disparut printr-un ordin al Ministerului S