Elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a vor susţine astăzi teza cu subiect unic la limba şi literatura română. Sursa: EVZ
În urma unor lungi negocieri la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, liderii din educaţie au suspendat ieri, temporar, greva generală.
Băsescu promovează „profesorul-internet”
Chiar dacă, după acordul semnat ieri, s-au „liniştit teoretic” pentru anul 2009, şomajul rămâne o ameninţare pentru profesori. Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, una dintre consecinţele reformei necesare în educaţie este fie trecerea unor cadre didactice „de calitate îndoielnică” în şomaj, fie recalificarea pe discipline de interes pentru elevi. „Nu văd de ce nu s-ar putea recalifica să predea IT în prima, în a doua clasă”, a spus Băsescu, ieri, la radioul public.
Calculatorul şi internetul ar fi, de alt fel, în opinia preşedintelui, un bun substitut pentru o serie întreagă de materii predate în prezent. „Să plecăm de la premisa că nu numai şcoala a rămas mijlocul de informare a copilului. Este internetul”, a propus Băsescu, reclamând actuala „predare inutilă”.
Decalogul încetării protestelor
Până la aplicarea reformei, sindicaliştii şi-au rezervat însă dreptul de a relua protestele la orice mişcare greşită a guvernanţilor, care ar atrage nerespectarea acordului. Textul în 10 puncte, asumat de miniştrii Ecaterina Andronescu, Gheorghe Pogea, Marian Sârbu şi Dan Nica, asigură cadrele didactice că nu li se vor micşora salariile, că nu vor fi disponibilizări şi că vor avea un loc fruntaş în grila de salarizare după modelul german.
Legea salarizării, următorul hop
„Echivalenţele între diverse meserii şi alte venituri care trebuie plătite de la bugetul de stat trebuie adoptate ca în Germania. Cât este coeficientul de la un debutant în sistemul bugetar până la